Vajina Kaşıntı ve Yanma Belirtileri ve Tedavisi
19 Haziran 2024

Vajina Kaşıntı ve Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Vajina, diğer bir adıyla uterus, mikrop kapmaya ve mantar oluşumuna oldukça elverişli bir ortamdır. Bu, vajina sıvısı nedeniyle nemli bir ortam olmasından ve güneş görmediği için nemle beraber sıcak bir ortam oluşmasından kaynaklanmaktadır. Bu durum, bakteri ve mantarların yaşaması için gerekli koşulları oluşturmaktadır. Kadın doğum yollarında meydana gelen rahatsızlıklar genellikle doğum yapmış kadınlarda görülmektedir. Bunun nedeni, kadının vücudunun doğum yaptıktan sonra kendini yenilemesi ve vajinanın toparlanmasıdır. Bu süreçte birey, kendi vücuduna iyi bakmaz ve dinlenmezse bağışıklık sistemi güçlenmez ve kişi rahatsızlanır.

Vajina Kaşıntı ve Yanmanın Nedenleri

Vajina kaşıntı ve yanma, pek çok doğum yapmış kadında yaklaşık 10-15 yıl sonra ortaya çıkmaktadır. En başlıca nedeni, bireyin kendine yeterince iyi bakmamasından kaynaklanır. Bununla birlikte, vajina kaşıntı ve yanma beraber görülebileceği gibi ayrı ayrı da rahatsızlık olarak ortaya çıkabilmektedir.

Tahriş ve Yanma

Vajina kaşıntı ve yanma, aşırı tahriş edici bir durumdur. Vücutta var olan aşırı kaşıntı sonucu cildimiz büyük ölçüde tahriş olur. Ancak bu kaşıntı durumu vajina bölgesinde olduğunda daha büyük boyutlarda tahrişler ve sonucunda aşırı yanmalar meydana gelmektedir. Vajinada meydana gelen bu yanmaların diğer vücut kısımlarına göre daha tahriş edici olmasının temel nedeni, vajinada bulunan derinin daha narin olmasıdır.

Tedavi ve Uzman Görüşü

Vajina kaşıntı ve yanmadan şikayetçi olan kadınlar genellikle kadın doğum uzmanlarına başvurmaktadır. Kadın doğum uzmanlarının yaptığı bazı tetkikler sonucu genel bazı kanılar konulmuştur. Bu kanılar, eğer vajinada kaşıntı varsa mantar; vajinada yanma varsa idrar yollarından kaynaklanan rahatsızlıklardır. Yapılan tedaviler genellikle ilaç ve kremle olan tedavilerdir.

Ekstra Bilgiler ve Önlemler

Vajina kaşıntı ve yanma sorunlarının önüne geçmek için bazı önlemler almak mümkündür:

  • Pamuklu iç çamaşırları tercih etmek
  • Vajinal hijyene dikkat etmek
  • Kimyasal içerikli sabun ve duş jellerinden kaçınmak
  • Banyo sonrası vajina bölgesini iyice kurutmak
  • Bol sıvı tüketmek ve idrar yollarını temiz tutmak

Bu önlemler, vajina kaşıntı ve yanma sorunlarının ortaya çıkma ihtimalini azaltacaktır. Ancak, herhangi bir rahatsızlık durumunda mutlaka bir uzmana başvurmak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Makatta Yanma Nasıl Geçer?

Makatta Yanma Nasıl Geçer?

Güncel

Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?

Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?

Güncel

Genital Bölgede Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Genital Bölgede Yanma Belirtileri ve Tedavisi