Kadınlarda İdrar Yaparken Yanma Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Kadınlarda İdrar Yaparken Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Kadınlarda İdrar Yaparken Yanma

Kadınlarda idrar yaparken yanma hissi, idrar yollarında iltihap ya da başka sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Bu rahatsızlık, kadınlarda daha sık görülmektedir. İdrar yaparken yanma hissi, hafif olabileceği gibi ağrılı ve sancılı da olabilir. İdrarda yanma, kanama, ağrı ve sancı gibi şikayetler genellikle idrar yolu enfeksiyonları olarak ifade edilmektedir. Kadınlarda sık sık ve az miktarda idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi gibi belirtiler sistit adı verilen bir duruma işaret edebilir. Tedavi edilmediğinde sistit, böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir. Kadınların %40'ı hayatlarının belli bir döneminde bu rahatsızlığı yaşamaktadır. Halk arasında bu durum mesane iltihabı olarak da bilinmektedir. Sistit, mesane ve idrar deliği arasındaki tüpün kısa olması, menopoza girmek ve gebelik gibi durumlarda daha yaygın olarak görülmektedir.

Sistitin Nedenleri

  • Tuvalet temizliğinin arkadan öne doğru yapılması. Bu şekilde temizlemek, anüsteki bakterilerin üretraya bulaşmasına neden olabilmektedir.
  • Genital bölgede kronik sorunlar yaşanması.
  • Menopoz ve gebelik dönemleri. Bu dönemlerde hormonal değişiklikler yaşanmasından dolayı idrar yolları da etkilenebilir.
  • İdrar kesesi sarkması.
  • Şeker hastalığı.
  • Aktif seks yaşamı.
  • Kokulu, deterjanlı ve deodorantlı küvette uzun süre köpük banyosu yapmak.
  • İyi temizlenmemiş havuzlar, idrar yollarının mikrop kapmasına neden olabilir.
  • Baharatlı yiyecekler, idrar kesesini tahriş edebilir.

Kadınlarda İdrar Yaparken Yanma Hissinden Korunma Yolları

Öncelikle, günde en az iki litre su içilmelidir. İdrar geldiğinde tutulmamalı, hemen tuvalete gidilmelidir. Alkol, baharatlı yiyecekler ve koyu çay tüketiminden uzak durulmalıdır. Bunlar mesane üzerinde uyarıcı etki yapmaktadır. Tuvaletten sonra temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır. Vajina bölgesine pudra, parfüm, sabun gibi ürünler uygulanmamalıdır çünkü bu ürünler idrar kanalını tahriş edebilir. Pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Cinsel ilişkiden sonra idrara çıkılmalıdır; bu, bakterilerin yayılmasını engelleyecektir. Yaz aylarında kalabalık ve kirli havuzlara girilmemelidir.

Kadınlarda İdrar Yaparken Yanma Tedavisi

Bu rahatsızlığın tedavisi genellikle kısa süreli antibiyotik ilaçlar ile yapılmaktadır. Ayrıca, idrar temizleyici ilaç tedavisi de uygulanabilir. Eğer bu rahatsızlık birkaç saatten fazla sürüyorsa, üroloji uzmanına başvurulmalıdır. Bol su içmek, bakterilerin mesaneye ulaşmasını engeller. Sodalı su, idrar asitlerini azaltacağı için idrar yanmasında fayda sağlayabilir. Kasık bölgesine sıcak su torbası konması, ağrıyı hafifletir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kulak Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte El Ayak Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte El Ayak Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Kulak Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Kulak Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Başta Yanma Hissi Belirtileri ve Tedavisi

Başta Yanma Hissi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Makatta Yanma Nasıl Geçer?

Makatta Yanma Nasıl Geçer?