Aşırı Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Aşırı Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Mide Yanması

Aşırı mide yanmasından kaçınmak için rahatsızlık veren yiyecek ve içeceklerden uzak durup, uygun bir beslenme programı oluşturmak gerekir. Mide yanmasının sebepleri sadece bunlar değildir. Diğer sebepler arasında; gıda alerjisi, bakteriyel enfeksiyonlar, safra kesesi hastalıkları, mide ülseri, stres ve daha başka pek çok rahatsızlık yer alabilir. Düzenli olarak meydana gelen ve şiddeti artan mide yanması şikâyeti varsa, kişi kendi kendine çözüm yolu aramak yerine öncelikle bir doktora görünmelidir.

Mide Yanması Nasıl Meydana Gelir?

Mide yanması büyük olasılıkla mide asidi ile ilişkilidir. İnsanları rahatsız eden bu yanma hissi, midedeki asitli sıvının yemek borusuna gelerek yemek borusunun iç kısmını tahriş etmesinden kaynaklanır. Normalde mide girişini kapamakla görevli bir kas, bu geri akışa engel olur. Ancak, bu kasın fonksiyonu kısıtlanmışsa mide girişi tamamen kapanamaz ve midedeki asitli sıvı yemek borusuna kadar yükselebilir. Bu durumda geri akış yani reflü hastalığı söz konusu olur. Yemek borusu iç kısmı, mide iç cidarının aksine, kalın bir koruyucu tabaka ile kaplı değildir. Bu nedenle yakıcı özelliği bulunan mide asidi, yemek borusunda ciddi derecede rahatsız edici hasara yol açabilir. Düzenli olarak ortaya çıkmayan bir reflü genellikle zararsızdır. Ancak reflü sık sık ortaya çıkarsa yemek borusunun iç kısmı tahriş olabilir.

Mide Yanmasının Sebepleri

Yemek borusunun tahriş olması o bölgede yakıcı bir sancıya yol açar. Mide girişini kapayan kasın görevini tam olarak yerine getirememesi yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkabilir. Mide yanmasına neden olabilecek diğer faktörler şunlardır:

  • Fazla yağlı gıdalar
  • Alkollü içecekler
  • Nikotin ve nikotin bazlı ilaçlar
  • Romatizma ilaçları
  • Vücudun demir ihtiyacını sağlayan ilaçlar
  • Kalsiyum antagonistleri
  • Kortikoidler
Bu faktörler, bahsi geçen kası zayıflatarak mide yanmasına sebep olabilir.

Aşırı Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Yenilen yemekler nedeniyle mide yanması yaşanıyorsa, tüketilen yiyecek ve içeceklere özen göstermek gerekir. Örneğin, fazla miktarda kahve ve çay tüketmek, kola vb. gazlı içecekler tüketmek, aşırı yağlı yemekler yemek, sindirimi zor olan etli yemekleri yemek, aşırı baharatlı gıdalar ve fast-food türünden yiyecekler mide yanmasının başlıca nedenleri arasındadır. Ayrıca glüten ve laktoza karşı duyarlılığınız varsa glüten içeren gıdalardan ve süt ürünlerinden uzak durmanız gerekiyor. Bunların dışında sigara, aşırı alkol, uykunun düzensizliği gibi faktörlerin mide yanmasını artırdığı bilinmektedir. Mide yanmasının en temel nedeni aşırı mide asidi üretimidir. Mide asidi, sindirimin zor olduğu gıdaları parçalamak için daha fazla salgılanır ve midede herhangi bir yara varsa bu bölgede yanmaya neden olabilir. Reflü rahatsızlığı olanlarda ise asit yemek borusuna çıkar ve mide asidine dayanıklı olmayan yemek borusunu yakmaya başlar. Bu belirtileri hafifletmek için öncelikle mide asidinin kontrol altına alınması gerekir. Antiasit ilaçlar mide asidini dengeleyerek yanma hissini azaltır. Çiğneme tabletlerini reçetesiz olarak eczanelerde bulmak mümkündür.

Aşırı mide yanmasına doğal bitkilerle de çözüm üretilebilir. Kekik çayı ve zencefil çayı mide yanmasını azaltan bitkilerdendir. Bu bitkilerin çayları sindirime yardımcı olur. Bu çaylara isteğe göre 1 çay kaşığı bal da eklenebilir. Bal, mide asidinin neden olduğu ağrılar için kullanılmaktadır. Her gün 1 çay kaşığı (doğal) balı çeyrek çay kaşığı tarçın ile karıştırarak yemek mide ağrısını sakinleştirecektir. Eğer mide yanması aşırı gaz nedeni ile oluyorsa, sırt dik bir biçimde oturup el ile mideye geniş dairesel hareketlerle masaj yapmak faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra yavaş bir yürüyüş de gazın atılmasına yardımcı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Türksan

23 Temmuz 2024 Salı

Mide yanmasından şikâyetçi olan birisi olarak, mide asidinin yemek borusuna kaçmasından kaynaklanan bu rahatsızlığın önlenmesi için hangi yiyecek ve içeceklerden uzak durmam gerekiyor? Ayrıca, başka hangi faktörler mide yanmasına sebep olabilir ve bu durumdan kurtulmak için alabileceğim doğal önlemler nelerdir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Türksan,

Mide yanması rahatsızlığından korunmak için bazı yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız faydalı olacaktır. Özellikle baharatlı, asitli, yağlı ve kızartılmış gıdalar mide asidinin yemek borusuna kaçmasına sebep olabilir. Domates sosu, narenciye ürünleri, kahve, alkol ve gazlı içecekler de bu rahatsızlığı tetikleyebilir.

Ayrıca, yemeklerden hemen sonra yatmamak ve yatarken başınızı yüksek tutmak da mide asidinin yemek borusuna kaçmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Sigara içmek de mide yanmasını arttırabilir, bu nedenle sigaradan uzak durmanız önerilir.

Doğal önlemler olarak, papatya çayı veya zencefil çayı gibi bitkisel çaylar rahatlama sağlayabilir. Ayrıca, yoğurt ve muz gibi yiyecekler de mide asidini dengede tutmaya yardımcı olabilir.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boyunda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Boyunda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Kaşıntı ve Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Kaşıntı ve Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Mide Ağrısı ve Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Mide Ağrısı ve Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Peniste Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Peniste Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Güncel

Bacakta Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Bacakta Yanma Belirtileri ve Tedavisi