Bacakta YanmaBacakta yanma hissi, aşırı soğuk, sıcak veya toksik maddelere uzun süre maruz kalma gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu durum, bacaklarda kan dolaşımını bozmakta olan bir dolaşım sorunu, yoğun bir egzersiz veya yaralanmalar sonucunda gelişebilir. Bacakta yanma hissinin bir başka olası sebebi ise, meralgia paresthetica olarak adlandırılan tıbbi bir durumdur. Bu durumda, kalça içerisindeki en büyük sinirlerden biri olan lateral femoral kutanöz sinirine yapılan baskı sonucunda kalçanın dış tarafında ağrı meydana gelir. Multiple skleroz (MS) gibi bazı hastalık türleri de bacakta yanma hissine yol açabilir. Aynı zamanda, bacakta yanma hissi çeşitli birçok hastalığın yalnızca bir belirtisi olabilir. Çoğu durumda, yanma hissine karıncalanma ve uyuşma da eşlik eder. Bacakta yanma hissinin şiddeti, altta yatan sebep ve sürenin uzunluğuna bağlı olarak değişir. Bir yaralanma veya kaza sonucunda aniden başlayabilir ya da başka rahatsızlıklarda yavaş yavaş gelişir, hatta devamlıdır ve gittikçe kötüleşir. Eğer bacakta yanma hissi aniden başlıyor ve bu duruma uyuşma ile vücudunuzun bir tarafında uyuşma eşlik ediyorsa, bilinç farklılıklarına sebep oluyorsa veya oldukça şiddetli baş ağrıları var ise bu tip belirtiler bir inme belirtisi olabileceğinden acil servis bölümünde müdahale edilmesi gerekir. Bunların yanı sıra, ani görme değişiklikleri, konuşmada bozukluk, kısmi felç veya felç de bu ciddiyet içerisinde ele alınmalıdır. Başka Hangi Belirtiler Ortaya Çıkabilir?Bacakta yanma hissine altta yatan sebebe bağlı olarak değişik belirtiler de eşlik edebilir. Bacak ile ilgili olarak:
gibi belirtiler de görülebilir. Bacaktaki yanma hissi eğer meralgia paresthetica sebebinden dolayı ortaya çıkmış ise bu belirtiye ek olarak kalça ile kasık bölgesinde acıma veya ağrı hissi, dokunmaya karşı hassasiyet, dış uylukta ağrı hissi ve vücudun bir yanında beliren belirtiler kalça haricinde uyuşma ile karıncalanma görülebilir. Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?Diğer belirtiler içinde his farklılıkları, ayak sorunları, yürümekte zorluk, kaslarda zayıflama, koordinasyon bozukluğu, uyuşma, bacaklarda karıncalanma ve sinir ağrısı veya diğer olağandışı duyumlar olabilir. Bacakta Yanma Hissi Neden Olur?Bacakta yanma hissi, bacak veya bacağı çevreleyen dokulardaki cilt veya sinirlerde oluşan hasar sebebi ile meydana gelir. Deride bulunan sinirlere zarar veren kimyasallara veya aşırı sıcaklığa bağlı yanıkların yanı sıra, zehirli maddelere uzun süre maruz kalmak da bu duruma yol açabilir. Genel olarak bacakta oluşan yanma hissine sebep olan durumları kısaca özetleyecek olursak:
bacakta yanma hissine neden olmaktadır. Bazı hastalık türleri de buna sebep olabilir. Bu hastalıkların arasında:
gibi rahatsızlıklar yer almaktadır. |
Bacakta yanma hissi yaşıyorum, bu durum meralgia paresthetica olabilir mi? Kalça ve kasık bölgesinde acıma hissi de var, ayrıca dış uylukta ağrı hissediyorum. Bu belirtilerle ilgili ne yapmalıyım?
Cevap yazMelda, yaşadığın belirtiler gerçekten rahatsız edici görünüyor.
Meralgia Paresthetica Nedir?
Meralgia paresthetica, genellikle uyluk bölgesinde sinir sıkışması sonucu oluşan bir durumdur. Bu durumda, uylukta yanma, karıncalanma veya ağrı hissi görülebilir. Belirtilerin bu duruma işaret edebilir.
Belirtilerin Değerlendirilmesi
Kalça ve kasık bölgesindeki acı ile birlikte dış uylukta hissettiğin ağrı, kas veya sinir kaynaklı bir sorun olabileceğini düşündürüyor. Bu tür belirtiler, bazen yaralanma, aşırı kullanım veya duruş bozuklukları gibi nedenlerle de ortaya çıkabilir.
Ne Yapmalısın?
1. Doktora Danış: Belirtilerinin kesin nedenini öğrenmek için bir sağlık uzmanına görünmen önemli. Fiziksel muayene ve gerekirse görüntüleme tetkikleri ile durumun daha net anlaşılmasını sağlayabilir.
2. Dinlenme ve İstirahat: Ağrılı bölgeyi dinlendirmek, belirtilerin hafiflemesine yardımcı olabilir. Aşırı aktivitelerden kaçınmak faydalı olabilir.
3. Fiziksel Terapi: Eğer doktorun önerirse, fiziksel terapi ile kaslarını güçlendirebilir ve esnekliğini artırabilirsin. Bu, sinir üzerindeki baskıyı azaltabilir.
4. Ağrı Yönetimi: Doktorun uygun görürse, ağrıyı hafifletmek için ilaç kullanımı ya da diğer tedavi yöntemleri hakkında bilgi alabilirsin.
Kendine iyi bak ve en kısa sürede bir uzmandan yardım almayı unutma!