İdrar Yaparken Yanma Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

İdrar Yaparken Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yaparken Yanma

İdrar yaparken yanma, kadınlarda ve erkeklerde farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilen rahatsız edici bir durumdur. Erkeklerde, kadınlara kıyasla prostat rahatsızlıklarıyla da ilişkilendirilebilir. İdrar yaparken yanma hissi, beraberinde idrar yaparken zorlanma, idrarda renk ve koku değişikliği, sürekli idrar varmış hissi gibi belirtiler de getirebilir. Bu tür bir durumda mutlaka bir hekime başvurmak gereklidir; aksi halde bu rahatsızlık ilerleyerek istenmeyen hastalıklara neden olabilir.

İdrar Yaparken Yanma Hangi Durumlarda Görülür?

Sistit

Sistit, kadınlarda erkeklerden daha sık rastlanan bir durum olsa da erkeklerde de görülebilir. Mesane enfeksiyonu olarak bilinen bu hastalık, en yaygın idrar yolu enfeksiyonlarından biridir. Yapılacak bir idrar mikroskobisi testi ile kolaylıkla tespit edilebilir. Sistit rahatsızlığı olan kişilerde, idrarda yanma, sık idrara çıkma, idrarda kan, sürekli idrar hissi ve damla damla idrar yapma şikayetleri görülebilir.

Bel Soğukluğu (Gonore)

Bel soğukluğu, erkeklerde görülen, kadınların ise taşıyıcı olduğu bir hastalıktır. İdrar yaparken yanma, idrarda kan gelmesi, idrar yapmakta zorlanma gibi belirtileri vardır. İdrar tahlili yaptırmak şarttır. Tedavisi sürecinde geç kalınırsa eşler arasında bulaşma riski mevcuttur.

Klamidya Enfeksiyonu

Klamidya, paraziter bir enfeksiyondur. Tespit edilmesi kolaydır ancak bu enfeksiyonda ağrılı bir süreç vardır. Hasta, idrar yaparken zorlanma ve idrar yollarında yırtılma gibi hisler duyabilir.

Kandida Enfeksiyonları

Bir tür mantar enfeksiyonudur. Genellikle genital bölgeden başlar ve idrar yollarına ilerler. Tedavi süreci can sıkıcıdır. İdrarda yanma, kaşıntı, genital bölgede peynir benzeri parçalı akıntılar en belirgin özellikleridir. Bu enfeksiyonda uygulanacak tedavi antifungal olmalıdır.

Bazı Böbrek Enfeksiyonları

Nefrit, pyelonefrit gibi hastalıklarda idrarda yanma görülebilir ancak bu hastalıklar sıradan bir idrar yolu enfeksiyonlarından daha ciddi hastalıklardır. Teşhis ve tedavi edilmesi önemlidir. Tedavi edilmediği hallerde hasta böbreğini kaybedebilir.

İdrar Yaparken Yanma Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle idrarda yanmaya sebep olan enfeksiyon ya da parazit tespit edilmelidir. Bu, yapılacak bir idrar mikroskobisi ile kolaylıkla tespit edilir. Sonrasında bir üroloji uzmanı tarafından genellikle antibiyotik tedavisi ile enfeksiyon tedavi edilebilir. Mantar enfeksiyonu gibi durumlarda antifungal tedavi uygulanır. İdrar yolu enfeksiyonu veya bulaşıcı hastalık riski taşıyan insanlar özellikle bölgesel hijyene dikkat etmelidirler. Umumi tuvaletler mümkün olduğu kadar kullanılmamalı ve iç çamaşırı günlük olarak değiştirilmelidir. Kozmetik amaçlı temizlik jellerinin yerine pH dengesi uygun olan temizlik ürünleri tercih edilmeli, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için kondom kullanmak gereklidir. İdrar yaparken yanma, bazı beslenme durumlarında görülebilir veya uzun süre idrar tutulmuşsa ortaya çıkabilir. Ancak, 24 saatten uzun süren, beraberinde akıntı veya kanama olan, ateş ve sık idrar yapma hissi bulunan durumlarda vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.

Ekstra Bilgiler

  • İdrar yaparken yanma, bazı ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir. Bu nedenle kullanılan ilaçlar hakkında doktor bilgilendirilmelidir.
  • Bol su içmek, idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olabilir.
  • İdrar yaparken yanma hissi, bazı besinlerin tüketilmesi ile de artabilir. Baharatlı yiyecekler, kafein ve alkol bu durumu tetikleyebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dil Yanmasına Ne İyi Gelir?

Dil Yanmasına Ne İyi Gelir?

Haber Bülteni

Güncel

El Yanmasına Ne İyi Gelir?

El Yanmasına Ne İyi Gelir?

Güncel

Vajinada Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Vajinada Yanma Belirtileri ve Tedavisi