Hamilelikte El Ayak Yanması Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Hamilelikte El Ayak Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte El Ayak Yanması

Hamilelikte el ve ayak yanması, gebelik döneminin en sık karşılaşılan rahatsızlıklarından biridir. Anne adaylarını bu dönemde en çok zorlayan etkenlerin başında gelir. El ve ayaklarda yanma, genellikle yetişkinlerde rastlanan bir meseledir. Çoğu zaman ayak ve el yanması belli bir süre devam eder ve kendiliğinden geçen bir sağlık sorunudur. Ancak yanma hissi uzun süre devam ederse, bir doktordan destek almakta yarar vardır. El ve ayaklarda hissedilen yanma, kimyasal maddelere alerjisi olanlarda veya koşucularda görülebilir. Ancak siz ne koşucu ne de kimyasal maddelerle haşir neşir değilseniz, bu problemin altında yatan başka bir neden akla gelmelidir. El ve ayak uzuvlarından en çok yakınlanılan uzuv ayaklardır. Ayakların genellikle topuk bölümü daha fazla yanma şikâyeti oluşturur.

Hamilelikte El ve Ayaklarda Yanma Şikâyeti Neden Olur?

Periferik Nöropati:

Bu rahatsızlık, el ve ayaklardan beyne kısa mesaj taşıyan sinirlerdeki bir hasar sonucu ortaya çıkar. Bu rahatsızlığa ise şeker hastalığı, alkol tüketimi veya B12 vitamini eksikliği neden olabilir. Başka bir deyişle, sayılan üç sebepten biri durumunda olan kişilerde el ve ayak yanması görülebilir.

Ayaklardaki Yanmalara Karşı Öneriler

Ayak yanması şikayetlerinde bireyin konforunu artırabilecek bazı kolay uygulamalar bulunmaktadır:

  • Naylon çorap giymemek.
  • Uzun süre ayakları ayakkabı içinde tutmamak ve havalandırmak.
  • Uzun süre ayakta kalmamak.
  • Acı ve tuzlu gıdaların tüketimini sınırlamak.
  • Ağrı zamanlarında ılık su ile banyo yapmak.

Buna ek olarak, yatmadan önce bir dakika kadar ayağınızı suyun altında tutun. Islak bir şekilde kurulamadan yatağa girin. Rahatladığınızı hissedeceksiniz.

El ve Ayaklardaki Yanmalara Karşı Diğer Öneriler

Uykuya yatmadan önce yoğurt suyu tüketebilirsiniz. Ayrıca, dört adet lahana yaprağını yarım litre suda kapalı bir tencerede kaynatın. Lahana suyunu sabahları veya akşam yemeklerinden önce veya sonra içebilirsiniz. Üç gün içilip üç gün ara verilmesi önerilmektedir. İçilen gün sayısı toplamda 21 gün olmalıdır. El ve ayaklarınıza limon suyu sürebilirsiniz. Sarı kantaron yağı ile ayaklara masaj yapmak ve daha sonra yatmak yanmaları önleyecektir.

Son Notlar

Hamilelikte el ve ayak içi ateşlenme veya yanmalar, günlük yaşamda karşılaşılabilen bir meseledir. Bu problemin çözümüne katkıda bulunmak için önlem almak başlıca prensiptir. Alkol almamak, B12 açısından zengin beslenmek önemlidir. Ancak B12 vitamini bitkisel gıdalarda bulunmaz; daha çok karaciğer, böbrek, sığır eti, yumurta, süt, peynir ve balık gibi hayvan kaynaklı besinlerde bulunur. Vejetaryen kişilerde B12 vitamini eksikliği yaygındır. Başka durumlarda, şikayetleri azaltabilmek için önerileri uygulamanız uygun olacaktır. Ayrıca hormonlardan kaynaklı bacaklarda kasılmalar meydana gelebilir. Bayanların yatakta adale germe işlemi yaptığı sırada kramp girme ihtimali her zaman vardır. Adale germe esnasında kramp giriyorsa, bunu geçirmek için kısa bir süre yürümek, ılık duş almak veya ayak bileğine özgü egzersizler yapmak yeterli olacaktır. Diğer taraftan, hamileliğin anne adayında oluşturduğu negatif durumlardan biri de şişme, yani ödem oluşmasıdır. Özellikle bacaklarda oluşan ödem karşısında anne adayının doktoruna görünmesi gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İshal Makatta Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İshal Makatta Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Gırtlakta Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Gırtlakta Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Karında Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Karında Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Yüzde Yanma ve Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi

Yüzde Yanma ve Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi