İshal Makatta Yanma Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

İshal Makatta Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İshal ve Makatta Yanma

Makatta yanma, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ve bu nedenler arasında sürekli ishal durumu da bulunmaktadır. Sürekli ishal, dışkılama sırasında makatta yanma hissine yol açabilir. Özellikle sık tuvalete gitme ihtiyacı, zamanla makatın hassas derisini tahriş eder ve bu durum yanma hissi yaratır. İshalin yarattığı tahriş, makatın iç kısmına doğru ilerlerse daha ciddi durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumda makat iç kaslarına ulaşan tahribat kronik hale gelebilir. Sorunun asıl nedeni ise makat iç kasının sertleşmesi ve kalınlaşmasıdır. Bazı makat çatlakları kendiliğinden iyileşirken, bazıları dışarıdan müdahale gerektirir. Bu tür bir durumun oluşmasına neden olan etkenlerden biri de ishal rahatsızlığıdır.

İshal ve Makatta Yanma Hissi

İshal nedeniyle makatta oluşan yanma hissi, sık dışkılama nedeniyle iyileşme olanağı bulamaz. Sürekli tuvalete çıkmak, yaranın ve tahriş olmuş bölgenin iyileşmesini engeller. Bu nedenle öncelik ishale verilmelidir. Hekim tarafından muayene edildikten sonra ishalin durdurulması için ilaç tedavisine başlanmalıdır. Bu sayede ishal öncelikli olarak tedavi edilip, makatta oluşan tahribatın iyileştirilmesine başlanabilir.

Tedavi Süreci

Makatta yanma tedavisini yapabilmek için öncelikle ishali durdurmak gerekmektedir. İshalin oluşma sebebi belirlenip, bir an önce tedaviye başlanmalıdır. İshalin tedavisi için alınacak önlemler ilaç ve gıda tüketimidir. İshale neden olan sebep bağırsaktan kaynaklı ise öncelikle bağırsakta bulunan rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu da içerideki rahatsızlığın belirlenmesinden sonra bağırsaktaki enfeksiyonun ya da parazitin tedavi edilmesi ile mümkündür. Bu tedavi yapıldıktan sonra ishal durdurulmuş olur ve artık makattaki çatlak ve yırtıklar tedavi edilebilir. Bu makat tedavisi de kişisel bakım ve temizlikle, uygun merhem ilaçları kullanarak gerçekleştirilebilir.

İshalin Makatta Yaşanmasının Belirtileri Nelerdir?

  • Dışkıya sık çıkılması ve tahribat,
  • Her dışkıda daha çok zarar gören makat derisinde kaşıntı ve yanma,
  • Temizlenmeyen makat bölgesi,
  • Dışkıdan sonra kurutulmayan makat bölgesi,
  • Kalitesiz tuvalet kağıdının ishalin oluşturduğu tahribatı artırması.

Cerrahi Müdahale Gerektiren Durumlar

İshal nedeniyle makatta yanma, makat iç kaslarında zedelenme durumunda cerrahi müdahale gerektirebilir. Bu durumda hekim tarafından uygulanacak cerrahi müdahale ile makat bölgesindeki iç kaslar tedavi edilerek eski haline geri getirilir. Yapılacak ameliyat sonrasında hem makat iç kasları düzelir, hem de dış deride oluşan çatlaklar tedavi edilir.

Sonuç

İshal ve makatta yanma, dikkat edilmesi gereken ciddi bir sağlık sorunudur. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile bu sorunlar kontrol altına alınabilir ve kişinin yaşam kalitesi artırılabilir. Kişisel hijyen ve uygun tedavi yöntemleri ile bu rahatsızlıkların önüne geçilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Vajina Kaşıntı ve Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Vajina Kaşıntı ve Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Karında Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Karında Yanma Belirtileri ve Tedavisi