Ayak Altı Yanması, Gün boyu bedenimizin ağırlığını üzerinde taşıyan ayaklarımızda meydana gelen genel sorunların başında ayak yanması gelir. Bel, bacak ve ayak sinirlerinin birinin veya birkaçının belli yerlerde sıkışmadan veya zarar görmesinden dolayı ortaya çıkabilen bu rahatsızlık; özellikle gece uykuya dalmadan önce epey huzursuz eden bir durumdur. Ayak tabanı yanma belirtileri ara sıra kendini gösterebileceği gibi sürekli de olabilir. Ayak tabanı yanması beraberinde ayak tabanında bölgesel ağrılar, ayak parmakları geri çekildiğinde iğnelenme, kimi zamanda uyuşukluk hissi şeklinde kendini ortaya koyar.
Ayak altı yanması neden olur?
Yanma hissinin birçok nedeni vardır. B12 eksikliği, böbrek rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması, ayak kireçlenmesi gibi durumlar ayak altı yanmasına neden olur. Fakat yapılan birçok tetkike rağmen nedeni bulunamayan ayak altı yanma sorunları olan hastalarda vardır. Ayak ve bacak damar sisteminden, damar bozukluğu nedeni ile kalbin kanı tam olarak toplayamaması ayak altı yanmasına neden olabilir. Yine araştırılması gereken bir diğer konu ise; hastanın yaşadığı bölgenin rakım farklılıkları, sıcaklık ve nem dengesi gibi coğrafik durumların insan vücuduna etkileri araştırılmalıdır.
Diyabetik nöropati; Şeker hastası olan kişilerin yaşadığı bu sorun el, ayak ve bacaklar da kendini gösterir. Vücuda şeker girdiğinde karaciğere giderek fruktoz ve glikoz olarak çözünür. Vücudun ilk anda ihtiyacı olan enerji pankreastan salgılanan inisülün sayesinde glikojen yani enerjiye dönüştürülerek kaslara gönderilir. İhtiyaç olmayan kısım ise fruktoz kısmıdır. İleri de kullanılmak üzere trigliserit (Yağ) olarak depolanır. Bir miktarı da kan damarlarında dolaşmaya başlar.
Dışarıdan gereğinden fazla şeker alımı, inisülün üretiminin yeterli olmamasına neden olur. Bu durumda glikojen yani enerji üretimi sağlanamaz ve kullanılamayan şeker hızla yükselir. Yüksek şeker, ilk önce uzun ve uzak sinir uçlarını şişirerek bozunuma uğratır. Bu bozgundan ilk nasibini alan organlar el ve ayak sinirleri dir. Böylece ayak altında yanma hissi ortaya çıkar. Bu durumun düzelmesi için diyabetik tedavi uygulamaları yapılır.
Periferik nöropati; Omurilikten ayaklara giden sinirlerin bir yerde sıkışması ve zedelenmesi ile oluşan rahatsızlığa verilen isimdir. Ayak tabanı yanmasının en önemli nedenidir. Başta şeker hastalığı olmak üzere, kolesterol, kanda enfeksiyon, zona hastalığı, aşırı ilaç kullanımı stres kırıkları ve incinmeler periferik nöropatiye neden olabilir. Bu durumda ayak yanması ortaya çıkar.
Ayak tabanı yanmasında, iğnelenme, uyuşukluk, güçsüzlük nedeni ile dengesiz basma ve koordinasyon eksikliği de görülebilir. Bu belirtiler sürekli olmayabilir, fakat neden olan sinir üzerine yapılan baskının durumuna göre sürekli de olabilir. Sinir hasarının önlenmesi için ilk aşama da istirahat şarttır. Sinir hasarı tam olarak tespit edilmişse hekim tarafından önerilen egzersizler yapılmalıdır.
Ayak Mantarları; Başkasına ait terlik, çorap gibi özel eşya kullanımı yanı sıra, kirli havuz ve deniz sularında yüzmek ayak parmakları arasında başlayan mantar oluşumlarına dolayısı ile ayak tabanının yanmasına neden olur. Bu hastalık daha çok nemle birlikte yayılır. Kapalı ayakkabılar giyen ve ayağı terleyen kişiler de daha fazla görülür. Bot giyen asker, polis gibi meslekler ile spor ile uğraşan kişiler de oldukça fazla görülen bu durum ayak tabanı yanmasına neden olur. Ayak tabanında yanmanın başlaması ile ayak tabanında pullanma ve kaşıntı da başlar. İçine hava giren ayakkabılar, istirahat halinde mantar ilacı sürmek ve bir süre terlik giymek faydalı olacaktır.
Genel Tedavi Uygulaması
Hekiminiz tarafından uygulanan tedaviler sonuç vermiyor ise; rahat, tam ortopedik ve hava alan ayakkabılar kullanmanız gerekir. Fırsat buldukça bacaklarınıza ve ayaklarınıza soğuk su uygulayın. Ayaklarınızı 10 dakika soğuk su içinde bekletin, daha sonra ayaklarınızı kurulayarak sırt üstü uzanın, baldırlarınızın altına bir yastık koyun ve 10 dakika dinlenin. Böylece ayak tabanı yanması geçecektir.