Yüzde Kızarıklık ve Yanma Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Yüzde Kızarıklık ve Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Yüzde Kızarıklık ve Yanma

Yüzde kızarıklık ve yanma problemi birçok nedenden dolayı kaynaklanabilmektedir. Bu durum genellikle sinir sistemine dayalı hastalıklar veya rahatsızlıklar sonucunda yüz bölgesinde kızarma ve yanma olarak kendini gösterir.

Sinirsel Rahatsızlıklar ve Duygusal Durumlar

Sinirsel rahatsızlıklar dışında, ani ve yoğun hissedilen duyguların sonucunda da yüzde kızarıklık ve yanma görülebilmektedir. Utandığınızda, sevindiğinizde, ağladığınızda veya farklı bir duygu yaşadığınızda adrenalin hormonu salgılanmaya başlar. Adrenalin hormonu, damarları genişleterek kan akışını hızlandırır. Yüzdeki kılcal damarlar oldukça fazladır, bu yüzden geniş kan akışı sırasında yüzde kızarma ve yanma oluşur. Özellikle beyaz tene sahipseniz, kılcal damarlar yanaklara daha yakın olduğu için elmacık kemikleri ve yanak bölgesinde kızarma fazlaca olabilir. Ayrıca yüzdeki kızarma ve yanma derecesi yaşa, cinsiyete, duygunun şiddetine ve ten rengine göre değişiklik gösterebilir. Bu durumun bir zararı yoktur ancak normal insanlardan daha fazla görülmesi hormon testini gerektirebilir.

Beslenme Alışkanlıkları ve Yaşam Tarzı

Yüzde kızarıklık ve yanma, sağlıksız ve dengesiz beslenme gibi durumlarda da ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalara göre fazla baharat ve yağ içeren besinler tüketen kişilerin yüzünde kızarıklık ve yanma görülür. Fazla alkol ve sigara kullanımı da bu rahatsızlığı daha çok artırmaktadır. Alkol, vücuttaki damarların genişlemesine neden olur ve bunun sonucunda da yüz bölgesinde kızarıklıklar oluşur. Bu tür kızarıklıklar ve yanma sıkıntıları, kısa bir süre sonra kendiliğinden kaybolabilecek rahatsızlıklardır.

Sinir Bölgesine Alınan Hasarlar

Sinir bölgelerine fiziksel yapılan ya da bazı hastalıklar sonucunda yapılan baskılar, yüz bölgesinde kızarıklıklar ve yanmaların oluşmasına neden olmaktadır. Şeker hastalığı, nöropati, diyabetik nöropati gibi sinirsel hastalıklar yüzde kızarmaya ve yanmaya sebep olabilmektedir. Yüzde görülen bu rahatsızlık daha çok sinirsel hastalıkları işaret etmektedir. Sinirsel hastalıklar dışında dengesiz beslenme, alkol alımı ve sigara gibi etkenler de yüzde kızarıklık ve yanmaya sebep olan etkenlerdir.

Yaş ve Yüksek Tansiyon

30-40 yaşından sonra yüzde kızarma ve yanma başlamışsa, bu durum yüksek tansiyon belirtisi olabilmektedir. Mutlaka uzman bir hekim tarafından kontrol edilmesi ve tedavi sürecinin başlatılması gerekmektedir.

Doktora Başvurulması Gereken Durumlar

Yüzde kızarıklık ve yanma rahatsızlığının birçok nedeni olduğundan, kesinlikle doktora başvurulmalıdır. Uzmanlar tarafından yapılacak araştırmalar sonucunda rahatsızlığın nedeni saptanır ve tedavi sürecine başlanır. Rahatsızlığın nedenine göre tedavi yöntemleri değişebilmektedir. Genelde antibiyotik ve ilaç tedavisi uygulansa da, rahatsızlığa göre bu durum değişebilir.

Ek Bilgiler

Yüzde kızarıklık ve yanma problemini azaltmak için aşağıdaki önlemler alınabilir:
  • Sağlıklı ve dengeli beslenme
  • Stres yönetimi
  • Alkol ve sigara kullanımının azaltılması
  • Günlük su tüketiminin artırılması
  • Düzenli egzersiz yapma
Bu önlemler, yüz bölgesindeki kızarıklık ve yanma problemlerinin azalmasına yardımcı olabilir. Ancak, belirtiler devam ederse bir uzmana danışmak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Avuç İçi Yanması Neden Olur?

Avuç İçi Yanması Neden Olur?

Güncel

İdrarda Yanma Nasıl Geçer?

İdrarda Yanma Nasıl Geçer?