Makatta Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Makatta yanma, çeşitli nedenlerden kaynaklanan rahatsız edici bir durumdur. Genellikle ciltteki hassasiyet, tahriş veya enfeksiyonlar sonucu oluşabilir. Yanma hissinin nedeninin belirlenmesi, etkili bir tedavi süreci için önemlidir. Uygun önlemler ve tedavi yöntemleri ile bu rahatsızlık hafifletilebilir.
Makatta Yanma Belirtileri ve Tedavisi
03 Eylül 2024

Makatta Yanma


Makatta yanma, genellikle tüketilen acı ve baharatlı gıdaların dışarı atılması sırasında veya temizliğin yetersiz yapılması nedeniyle hissedilen bir yanma hissidir. Bu yanma hissi, makatta bulunan cildin hasar görmesinden kaynaklanır. Cilt hasarı basit bir yırtık, tahriş veya çatlak olabilir. Makat yanması ayrıca kaşıntı nedeniyle de ortaya çıkabilir. Kaşınan derinin kaşıma işlemi yanma hissiyatına yol açabilir. Temelde makatta bulunan cildin sıyrılması veya hassaslaşması yanma hissine neden olur.

Makat Yanmasının Nedenleri


  • Uzun süre ishal olma
  • Kortizon içeren merhemlerin uzun süre kullanımı
  • Baharatlı ve acılı yiyeceklerin sık tüketilmesi
  • Amip hastalığı
  • Dışkılamadan sonra gereğinden fazla tuvalet kağıdı kullanmak
  • Dar pantolon giymek ve sürtünmeden kaynaklanan yanma
  • Kalitesiz tuvalet kağıdı kullanmak
  • Sıklıkla kabız olmak

Bu nedenlerin hepsi makat derisini zorlayan durumlardır ve bu bölgedeki derinin ince ve hassas olması yanma hissine yol açar. Makatta yanmanın bir diğer sebebi de hemoroid rahatsızlığının tetiklediği durumlar olabilir. Hemoroid tedavisinde kullanılan merhemler ve radyasyon tedavisi sonrası makatta yanma meydana gelebilir. Hemoroidin alınması ile makat derisinde bulunan doku toparlanması aylarca sürebilir. Bu süre zarfında kişi her tuvalete çıkışında yanma hissi yaşayabilir. İyileşme tamamlanana kadar bu yanma hissi devam eder.

Makatta Yanma Hissinin Tedavisi


Her hastalıkta olduğu gibi burada da öncelikle yanma hissinin neden kaynaklandığının tanısının konulması gereklidir. Bu sebeplerin düzeltilmesi genellikle yanmanın da geçmesini sağlar. Ancak bazen sebepler düzeltilse bile yanma hissi gitmez ve kişide makat yanması devam eder. Neden yanma hissinin kaynaklandığı belirlenemediği için bu yanma hissi düzeltilemez ve devam eder. Yanma hissini azaltabilecek önlemler alınabilir. En yaygın olanı kortizonlu kremlerdir. Ancak kortizon içeren merhemler uzun süre kullanıldığında ileride yanma hissi yapabilir. Geçici olarak kullanmak bu yanma hissini azaltabilir ya da kortizon ürünlerinin yan etkilerinin sebep olmayacağı pruzon merhem kullanılabilir. Pruzon krem, makat bölgesinde oluşturduğu koruyucu tabaka sayesinde cilt üzerindeki hasarın kısa sürede düzelmesini sağlar.

Makatta yanma problemleri, kadın ya da erkek fark etmeksizin ortaya çıkabilir. Burada önemli olan nedenin belirlenmesidir. Hekiminiz bu konu hakkında sağlıklı bir muayene ve araştırma yapmalıdır. Bu sayede birçok makat yanması tedavi edilebilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Onar 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Yaşadığım makat yanması problemi, tuvalet kağıdı kullanımından sonra daha da artıyor. Acaba baharatlı yiyeceklerden mı kaynaklanıyor yoksa farklı bir neden mi var? Yardımcı olabilecek tedavi yöntemleri nelerdir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Onar,

Makat yanması probleminiz için çeşitli nedenler olabilir. Baharatlı yiyecekler, sindirim sisteminizi tahriş ederek bu tür sorunlara yol açabilir. Ancak, yanma hissinin artması tuvalet kağıdı kullanımından sonra da oluyorsa, bu durum cildinizin hassasiyetinden veya tuvalet kağıdının sertliğinden kaynaklanabilir. Aşağıda bazı tedavi yöntemlerini bulabilirsiniz:

1. Diyet Değişiklikleri: Baharatlı yiyeceklerden uzak durarak başlayabilirsiniz. Ayrıca bol su içmek ve lifli gıdalar tüketmek de sindirim sisteminize yardımcı olabilir.

2. Tuvalet Kağıdı: Daha yumuşak ve kokusuz tuvalet kağıtları kullanmayı deneyin. Hatta mümkünse, tahrişi önlemek için temizleme işlemini yumuşak bir bez veya bide ile yapabilirsiniz.

3. Krem ve Merhemler: Eczanelerde bulabileceğiniz ve yanma hissini azaltmaya yardımcı olabilecek topikal kremler kullanabilirsiniz. Ancak, herhangi bir ilaç kullanmadan önce bir doktora danışmanız önerilir.

4. Hijyen: Makat bölgesinin temizliğine dikkat edin. Bölgede nem kalmamasına özen gösterin, çünkü nemli ortamlar tahrişi artırabilir.

Eğer bu öneriler rahatsızlığınızı gidermede yeterli olmazsa, bir doktora başvurmanız en doğru adım olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Makatta Yanma Nasıl Geçer?
Makatta Yanma Nasıl Geçer?
İshal Makatta Yanma Belirtileri ve Tedavisi
İshal Makatta Yanma Belirtileri ve Tedavisi
Dil Yanmasına Ne İyi Gelir?
Dil Yanmasına Ne İyi Gelir?
El Ayak Yanması Belirtileri ve Tedavisi
El Ayak Yanması Belirtileri ve Tedavisi
Algı Yanılması
Algı Yanılması
İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi
İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi