İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Yanma

İdrarda yanma, toplumda özellikle kadınların sıkça karşılaştığı sorunlardan biridir. Ancak erkeklerde de bu problem görülebilir. İdrar yapma sırasında acı hissedilmesiyle ortaya çıkan bu şikayet, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. İdrarda yanma genellikle prostat iltihabı, bel soğukluğu, idrar yolu enfeksiyonları, mesane tümörleri, ülser, yumurtalık enfeksiyonları, apandisit, alkol kullanımı, cinsel faktörler, asitli ve baharatlı yiyeceklerin tüketimi, sistit ve hijyen için kullanılan kozmetiklerdeki kimyasallar gibi etkenler sonucunda gelişir. Özellikle karın ve bel bölgesinin soğuktan etkilenmesi de idrarda yanma sorununa yol açabilir. Bu yüzden bel ve karın bölgesi korunmalıdır. Enfeksiyonlar da idrarda yanmaya neden olan önemli etkenlerdir. Yanma sorunuyla birlikte idrarı tam boşaltamama hissi de oluşabilir. Böbrek hastalıkları da idrar yollarını etkileyerek bu soruna yol açabilir. Böbreklerdeki kum, taş gibi oluşumlar mutlaka tedavi edilmelidir. İdrar yollarının sağlıklı olması için idrar geldiğinde bekletmeden tuvalete gitmek önemlidir. İdrarı tutmak, önce böbreklere ardından idrar yollarına zarar verir. Kadınlar, idrar yolları daha kısa olduğu için bu sorunlardan erkeklere göre daha fazla etkilenir.

İdrarda Yanma Neden Olur?

İdrarda yanma, bir belirti olarak ortaya çıkar. Oldukça rahatsızlık verici olduğundan, mutlaka sebebi tespit edilerek tedaviye başlanmalıdır. Toplumda çeşitli etkenler buna sebep olabilir. Ancak en bilindik nedenleri arasında idrar yolu enfeksiyonu ve sistit gelir.

Sistit

Sistit, tedavi edilmediği takdirde kronikleşir ve mesanede ve böbreklerde kalıcı hasara yol açar. Bu problemler, idrarda yanma sorununa neden olur. Anatomik olarak kadınlarda üretranın kısa olması nedeniyle sistit daha çok görülür. Kadınlar genellikle yaşamlarında bir defa da olsa sistit olur. Sistit rahatsızlığı genellikle;
  • İdrar kanalında kısalık olması
  • Genital temizlikte yapılan hatalar
  • İdrarın kum ve taş gibi etkenlerden dolayı atılamaması
  • Hamilelik, diyabet ve ileri yaş
  • Prostat ve üretra hastalıkları
  • Mesanenin nörolojik etkiyle boşalamaması
  • Cinsel ilişkide düzensizlik
  • Menopoza girme gibi nedenlerden kaynaklanır.
Sistit, idrarda yanma, sızlama ve ağrıyla birlikte yaşanır. Sıkça idrara çıkma, idrarın tam boşalmama hissi ve bazen idrarda kan etkisi ortaya çıkar. Sistit tedavisi antibiyotiklerle kolayca yapılabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Kadınlarda daha fazla görülen idrar yolu enfeksiyonu, idrarda yanma sebeplerinin başında gelir. Kadının anatomik yapısı, genetik etkenler ve cinsel ilişki idrar yolu enfeksiyonunun en bilinen nedenleri arasındadır. Bakteriler nedeniyle oluştuğundan antibiyotik tedavisiyle iyileşme sağlanır.

İdrarda Yanma Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrarda yanma tedavisinde en önemli unsur, sağlıklı böbreklere sahip olmaktır. Sadece idrar yapılırken değil sürekli yanma sorunu oluyorsa, yanmaya akıntı eşlik ediyorsa ve idrarda yanma en az 24 saattir devam ediyorsa hemen tedaviye başlanmalıdır. İdrarda yanmanın altında yatan etken tespit edilerek, tedavi planlaması yapılmalıdır. Enfeksiyon olduğu belirlenirse, antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Ancak sorunun tekrar etme riski bulunduğu için, tedavinin ardından dikkatli olunmalıdır. Tedavide fitil, suya atılan kapsül şeklinde ilaçlar kullanılabilir.

İdrarda Yanma Önlenebilir mi?

İdrarda yanma riskini azaltmak için günlük alınan sıvı miktarı en az 2 litre olmalıdır. Bu, bakterilerin idrar yolunda tutunmasını engeller ve vücuttan atılmalarını sağlar. Özellikle kahve, çay ve alkol kullanılmamalı, acılı ve baharatlı besinlerden kaçınılmalıdır. Tuvalette genital bölge temizliğine dikkat edilmeli, önden arkaya temizlik yapılmasına özen gösterilmelidir.

Sentetik iç çamaşırları giyilmemeli, her zaman pamuklu olanlar tercih edilmelidir. Cinsel ilişkinin ardından idrara çıkılmalıdır. Kadınlar menopoz döneminde östrojen hormonu eksikliği için özel östrojen içeren kremler kullanmalıdır. Vajinada parfüm içeren sabun, deodorant gibi ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır. Yazın havuzların temizliğine dikkat edilmelidir. Bu tür önlemler, idrarda yanma sorunu yaşanma riskini azaltabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Algı Yanılması

Algı Yanılması

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sol Bacakta Yanma Hissi Belirtileri ve Tedavisi

Sol Bacakta Yanma Hissi Belirtileri ve Tedavisi

Burun Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Burun Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Kafada Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Kafada Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Yemek Borusunda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Yemek Borusunda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İdrarda Yanma Nasıl Geçer?

İdrarda Yanma Nasıl Geçer?

Güncel

Belde Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Belde Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Peniste Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Peniste Yanma Belirtileri ve Tedavisi