Ayak Tabanı Yanması Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Ayak Tabanı Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak tabanı yanması, genellikle ayakta veya bacakta bulunan sinir sisteminin zarar görmesinden kaynaklanan bir şikâyettir. Hastalar, ayak tabanında iğnelenme ve uyuşukluk hissi yaşayabilirler. Ayak tabanında yanma olduğunda, ayaklarda sızlama, kızarıklık ve ağrı da görülebilir. Bu durum, pek çok insanın yaşadığı ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir ayak problemidir. Ayak tabanında sıcaklık, karıncalanma, acı ve hassasiyet gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu sıcaklık ve hassasiyet, baldır ve ayak bileklerine kadar yayılabilir.

Ayak tabanı yanması, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür ve özellikle 55 yaş ve üzerindeki kadınlarda daha yaygındır. Ayak tabanı yanması genellikle ciddi bir durum teşkil etmez, ancak bazen geçici felç ve kan pıhtısı oluşumunun belirtisi olabilir. Ayak tabanı yanmasının birçok hastalığın belirtisi olabileceğinden, ihmal edilmemeli ve uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Ayak Tabanı Yanması Neden Olur?

  • Travmalara Maruz Kalma: Ayakların darbeye ve travmalara maruz kalması sonucu ayak tabanında yanma oluşabilir. Travma sonrası alınan fazla kilolar da ayak tabanında yanma hissedilmesine neden olabilir. Travmalar sonrasında ayakta oluşan burkulmalar ve aşırı yüklenme de ayak tabanında yanmaya yol açabilir.
  • Sinir Sıkışması: Sinir sıkışması, genellikle ayak parmaklarına etki ettiği gibi ayak tabanında da yanma hissi oluşturabilir. Ayak tabanında bulunan sinir dokularının büyümesi ile yanma hissi daha da artar. Sinir sıkışması, vücudun belli noktalarına baskı uygulamakta olup, ayakta ise taban bölgesinde karıncalanma, kızarıklık ve yanma hissine neden olabilir.
  • Ayak Mantarı: Mantar, vücutta ıslak ve nemli olan yerlerde oluşur. Ayak tabanının uzun süre ayakkabı içinde kalması ve terlemesi ayak mantarına davetiye çıkarır. Ayakta oluşan mantarlar, ayak tabanında yanmaya neden olabilir. Ayak mantarının oluşmaması için ayaklar sürekli kuru tutulmalı ve sık sık yıkanıp kurutulmalıdır.
  • Alerjik Reaksiyonlar: Alerji, kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber benzer sonuçlar doğurur. Alerjinin bir başka sonucu da ayak tabanında yanma hissidir. Ayak tabanındaki yanmayı ortadan kaldırmak için öncelikle kullanılan sabun ve çoraba dikkat edilmelidir. Alerjiye neden olan etkenler ortadan kaldırılmalıdır. Bu etkenlerin ortadan kaldırılması, ayak tabanındaki yanma hissini biraz da olsa azaltacaktır.
  • Diyabetik Nöropati: Ayak tabanında yanmaya şeker hastalığı da neden olabilir. Şeker hastalarında sinirlerin hasar görmesi ve kan şekerinin düzensiz artması ve düşmesi sonucu ayak tabanında yanma daha sık görülür. Şeker hastaları, genellikle geceleri bu şikâyetleri daha yoğun yaşarlar. Ayak tabanı yanmasına uyuşma ve karıncalanma da eşlik edebilir.
  • Ayak Tabanı Yanmasına Neden Olan Diğer Etkenler: Kan dolaşım bozukluğu, B12 vitamini eksikliği, obezite, sigara ve alkol kullanımı, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı ve romatizmal hastalıklar da ayak tabanında yanma hissine neden olabilir.

Ayak Tabanı Yanması Nasıl Tedavi Edilir?

Ayak tabanı yanmasının tedavi edilebilmesi için öncelikle yanmaya neden olan sebebin belirlenmesi gereklidir. Sebebin ortaya çıkarılması, ayak tabanında oluşan yanmanın belli bir süre geçmesine olanak sağlayacaktır. Bunun yanı sıra, ayak bakımına dikkat edilmeli ve rahat, ortopedik ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayak tabanının terlememesi sağlanmalıdır. Ayak tabanı yanması ile birlikte ağrı olduğunda, ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İlknaz

19 Temmuz 2024 Cuma

Ayak tabanımda bir süredir yanma ve karıncalanma hissediyorum, bu durum neden kaynaklanıyor olabilir? Özellikle geceleri bu şikayetlerim artıyor, şeker hastası olma ihtimalim var mı? Ayak tabanımın uzun süre ayakkabı içinde kalmasından kaynaklanan bir mantar enfeksiyonu da olabilirmi? Hangi doktorlara başvurmalıyım ve hangi testleri yaptırmam gereklidir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İlknaz,

Ayak tabanında yanma ve karıncalanma hissi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. ޞeker hastalığı (diyabet) bu belirtilere neden olabilen durumlardan biridir. Diyabet, sinir hasarına (nöropati) yol açabilir ve bu da ayak tabanında yanma ve karıncalanma hissine neden olabilir.

Ayrıca, uzun süre ayakkabı içinde kalan ayaklarda mantar enfeksiyonu da gelişebilir. Mantar enfeksiyonları genellikle kaşıntı, kızırıklık ve bazen de yanma hissi ile kendini gösterir.

Bu şikayetlerin kesin nedenini öğrenmek için bir dış hekimi (podolog) veya bir dermatolog (cilt doktoru) ile görüşebilirsin. Ayrıca, şeker hastalığından şüpheleniliyorsa, bir endokrinolog veya dahiliye uzmanına da başvurman uygun olur.

Doktorun muayenesi sonrasında gerekli görürse şu testleri yaptırabilirsin:
- Kan şekeri testi (açlık kan şekeri ve HbA1c)
- Sinir iletim hızı testi
- Ayaktan alınan deri örneğinin mikroskopik incelenmesi (mantarlı enfeksiyon tespiti için)

Bu testler, şikayetlerinin nedenini belirlemekte yardımcı olabilir ve uygun tedaviye yönlendirilmeni sağlar. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Makatta Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Yanma Belirtileri ve Tedavisi