Makatta Kaşıntı ve Yanma Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Makatta Kaşıntı ve Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Kaşıntı ve Yanma

Makatta kaşıntı ve yanma, oldukça sık görülen ve bireylerin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen rahatsızlıklardan biridir. Bu durum bazen belirgin bir neden olmaksızın ortaya çıkabilirken, bazen de çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişebilir. Makat bölgesi, irritasyon ve reaksiyonlara oldukça hassas olduğu için, bu bölgedeki herhangi bir hasar, yanma ve kaşıntı şeklinde kendini gösterebilir. Bu rahatsızlık, erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmekte olup, genellikle 40-60 yaş aralığındaki bireyleri etkilemektedir.

Makatta Kaşıntı ve Yanma Nedenleri

  • Hemoroid veya makat çatlağı
  • Alerji, basit liken, nörojenik dermatit, liken planus, atrofikus gibi deri hastalıkları
  • Şeker hastalığı, demir eksikliği anemisi, lösemi, A, B, D vitamini eksiklikleri, obezite, çölyak hastalığı gibi genel hastalıklar
  • Endoservisit, menopoz ve vajinit gibi kadın hastalıkları
  • Stres ve depresyon gibi psikolojik durumlar
  • Makat bölgesine darbe gelmesi sonucu oluşan yaralanmalar
  • Makat apsesi, makat siğili, makat kanseri, makat sarkması ve makat fistülü gibi durumlar
  • Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi iltihabi bağırsak hastalıkları
  • Gut enfeksiyonu, romatizma ilaçları ve bazı antibiyotikler
  • Mantar, bakteri, uçuk, parazit, frengi gibi enfeksiyonlar
  • Çay, kahve, kola gibi kafeinli ve karbonatlı içeceklerin aşırı tüketimi
  • Ayran, süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri, domates, çikolata, ketçap, üzüm, kuru erik gibi yiyecekler ve acı ve baharatlı gıdaların aşırı tüketimi
  • Şarap, bira gibi alkollü ve mayalı içeceklerin aşırı tüketimi
  • Bazı sabunlar, şampuanlar, parfümler, deodorantlar gibi kimyasal maddelerin kullanımı
  • Makat bölgesine yeterli temizlik yapılmaması veya aşırı temizlik yapılması
  • Makatta yaşanan ıslanma, dışkı kaçırma, kronik ishal veya kabızlık ve anal seks yapmak gibi durumlar

Makatta Kaşıntı ve Yanma Belirtileri

Makat etrafında kızarıklık, ağrı, yanma, sulanma ve makat derisinin kalınlaşması gibi belirtiler görülebilir.

Makatta Kaşıntı ve Yanma Tanısı

Kaşıntı ve yanma şikâyetiyle gelen hastalarda doğru tanı konulabilmesi için öncelikle gözle muayene gerçekleştirilir. Ardından sigmoidoskopi ve anoskopi yapılarak bağırsaklar kontrol edilir. Kalın bağırsağın rektum denilen kısmı rektoskopi ile incelenir. Birtakım alerji testleri yapılır ve kaşıntı ve yanma olan makat derisinden örnek alınarak deri biyopsisi yapılabilir.

Makatta Kaşıntı ve Yanma Tedavisi

Makatta kaşıntı ve yanma tedavi edilmediği takdirde ilerleyen dönemde ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu enfeksiyonlar, pelvik sepsis veya anal sepsis olarak adlandırılır ve hastanın hayatını tehdit edebilir. Tedavide amaç, makatta kaşıntı ve yanma durumunun nedenini belirleyip ortadan kaldırmaktır.

Kaşıntı ve yanma bakterilere bağlı enfeksiyonlardan kaynaklanıyorsa antibiyotik tedavisi uygulanır. Mantar gibi enfeksiyonlardan kaynaklanan durumlarda ise mantar ilaçları kullanılır. Ayrıca, doktorun önerdiği çinko asitli kremler ve kortizonlu kremler kaşıntı ve yanmayı önlemek amacıyla kullanılabilir. Ancak kortizon kremler uzun süreli kullanıldığında ciltte ciddi sorunlara neden olabileceği için 2-4 günden fazla kullanılmamalıdır.

Kaşıntı ve yanmaları gidermek amacıyla cilde koruyucu tabaka oluşturan ve ciltteki hasarı kısa sürede onaran pruzon merhem önerilebilir. Makatta kaşıntı ve yanmaya neden olan durum makat çatlağı veya hemoroid rahatsızlığından kaynaklanıyorsa nadiren cerrahi işlem gerekebilir.

Makatta Kaşıntı ve Yanmayı Önlemek İçin

Makat bölgesini sabah akşam ılık su ile yıkayarak ve nemli bir bez ile nazikçe kurulayarak hijyen sağlanabilir. Kaliteli tuvalet kâğıdı kullanmak ve yoğun fiziksel aktivitelerden sonra makat bölgesindeki teri temizlemek amacıyla duş almak, rahat elbiseler giymek ve pamuklu iç çamaşırı tercih etmek şikayetlerin azalmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda, makat bölgesini dış darbelerden korumak ve bu bölgenin sabun ile temasından kaçınmak da bu sorunu gidermede etkili olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dil Yanmasına Ne İyi Gelir?

Dil Yanmasına Ne İyi Gelir?

Haber Bülteni