Sırt Yanması Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Sırt Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Sırt Yanması

Sırt yanması, sırt bölgesinde hafif karıncalanma hissi, hassasiyet, şiddetli ağrı, acı ve yanma gibi şikâyetlerin ortaya çıkması ile karakterize edilen bir durumdur. Bu semptomlar, günümüzde sıkça karşılaşılan ve fibromiyalji adı ile tanınan bir tür romatizma hastalığı olabilir. Fibromiyalji, genellikle kasların kemiğe dayandığı noktaları ve kasları etkiler. Ancak, sırt yanması kesinlikle bir eklem rahatsızlığı değildir; bu yüzden eklem yerlerini tutmaz ve eklemlerde şekil bozukluklarına ya da tahribata neden olmaz. Sırt yanması, iltihap içermeyen bir yumuşak doku romatizması şeklinde tanımlanabilir. Bu hastalık, kadınlarda erkeklere göre yedi kat daha fazla görülür ve genellikle yetişkinlerde, 35-60 yaş arasında rastlanır. Fibromiyalji romatizmasının en belirgin semptomları sırt yanması, karıncalanma ve şiddetli ağrılardır.

Bu hastalık, kişinin boyun ve omuz gibi bölgelerinde olabileceği gibi, sırt bölgesinin tamamında da yanma olarak sıkça baş gösterir. Fibromiyalji ağrısı, hastalar tarafından sırt yanması, acı çekme, hassasiyet, üşüme, sırtta karıncalanma veya şiddetli ağrılar şeklinde tanımlanır. Bu ağrılara ek olarak el ve ayaklarda oluşan şişlik durumu da eşlik edebilir. Ancak, bu belirtiler her hastada görülmeyebilir ve kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu ağrılar, günlük yaşantı içinde oluşan uyku bozuklukları, yoğun stres ve hava şartlarına karşı farklılık göstermesinin yanı sıra bazen de ağrı ve yanma, kişilerin vücudunun sırt bölümünde daha fazla hissedilir. Genel olarak, normal fiziksel muayene sonrasında kişiler sağlıklıymış gibi görünse de, kasların teker teker ayrıntılı bir şekilde muayenesi ile belli aralık ve zamanlarda bu rahatsızlık için özgün nitelikte hassas noktalar tespit edilir. Fibromiyalji teşhisi konulan hastada yaygın bir ağrı belirtisi, sırt yanması hissi, karıncalanma ve hassas noktaların belirlenmesi ile teşhis konulabilir. Bu hastalığın tedavisinde, hastalığa özel olarak laboratuvar tahlili ya da röntgen tedavisi henüz yoktur. Yapılan tahlillerin sonucu, sadece fibromiyaljiyle benzerlik gösteren farklı hastalıkların yani romatoid artrit, tiroit bozuklukları ve lupus enfeksiyonu gibi hastalıkların ayrıt edilmesine yardımcı olmaktadır.

Bu hastalık nedeniyle sırtta oluşan yanma, acı ve karıncalanma gibi belirtileri azaltmak için uygulanacak egzersiz tedavisi ve fizik tedavisinin iki farklı amacı vardır: ağrılı ve gergin bölgelerin gevşetilmesi ve kalp ve damar uyumunun sağlanması. Ayrıca, sıcak (Termal) uygulamalardan hastaların tamamı faydalanmaktadır. Hastaların hepsi, dayanıklılığı artırmaya ve ağrıyı azaltmaya yönelik egzersiz hareketleri yapmalı; bisiklet sürme, yüzme ve yürüyüş gibi aerobik hareketlerden oldukça fayda elde etmektedirler. Ancak egzersiz ve fizik tedavilerin türü, dozu ve süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği için kesinlikle bu aktivitelerin bir uzman doktor dahilinde yapılması gerekmektedir. Tavsiye edilen bu tedaviler sonucunda sırt yanması hastalığında büyük oranda azalmalar ve olumlu sonuçlanan bir tedavi görülecektir.

Sırt Yanması Sebepleri Nelerdir?

Günlük yaşantımızda bazen farkında olmaksızın yaptığımız duruş ve oturuş bozuklukları, sırtımızda ağrıya sebebiyet verebilir ve sinirsel sıkıntılar oluşturabilir. Vücudumuzun farklı bir şekle girmesi açısından bazı yanmalar, başlangıçta standart olarak başlar. Yaşa bağlı olarak ailesel faktörler de meydana gelebilir ve sırtımızda oluşan ağrılar da şiddetli ve hızlı bir şekilde artmaya devam eder. Günlük hayatta yaptığımız işler, birçok konuda sırt yanması ve ağrı yaratabilir. Aslında bütün olayın ilerleyişi, günlük hayatımızın senaryosu ile açıklanabilir. Bu hastalığın mümkün olduğunca rahat bir şekilde gözlemlenmesi için, günlük çalışmalarımızın da incelemesini yapabiliriz. Bu çalışmaların hızlı ve kolay bir şekilde incelenmesi için tıbbi yardımlar alınabilir ve ev içerisinde yaptığımız günlük çalışmalar da önemli bir yere sahip olacaktır.
  • Yanlış duruş ve oturuş pozisyonları
  • Uzun süre hareketsiz kalma
  • Aşırı stres ve anksiyete
  • Kötü uyku düzeni
  • Fiziksel travmalar

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni